Igår fick jag tipset om att äta kesoplättar o eftersom jag har hur mycket keso som helst i kylen som sambon köpte hem förra veckan så tänkte jag att jag måste testa detta och oj vad det var gott! Helt klart en ny frukostfavorit. Jag hittade receptet hos min favoritreceptmakare Åse på 56kilo.se och där fanns det olika alternativ till hur man kunde använda dem. Dels som ”macka” med pålägg mellan och sedan också som mer plättar med grädde o bär. Själv testade jag med rysk yoghurt till och hallon och det var gott. Dock var min favorit som ”macka”… Det var så gott så att jag nästan ångrar att jag inte kunde gjort en sådan till.
Med varma kesoplättar smälter både keson o blir så där härligt krämig samtidigt som själva påläggsosten smälter… mums. Såg att Åse hade haft lite senap i sin toast också så det blir det till att testa imorgon…
Kesoplättar
Portioner: 1 (2-4 st)
Kolhydrater/portion: 2 (inkl mina alternativ med macka o yoghurt 5 kh)
Förberedelse & Tillagning: 15 min
Serveringsförslag: Som ”macka” med valfritt pålägg eller som plättar tillsammans med yoghurt/grädde och bär.
1 ägg
100 g keso
0,75 msk fiberhusk
lite salt
- Blanda allt i en skål och mixa med mixerstaven
- Klicka ut 2 -4 plättar i ett stekjärn beroende på hur stora du vill ha. Jag tyckte att fyra stycken var ett lagom antal.
- Stek på ganska svag värme så att de inte bränns utan blir gyllene bruna.
Vänd dem när de blivit stabila nog att vända på.
Klicka ut smeten till plättar (jag har en liten stekpanna så ni inte tror att de fyller upp en stor stekpanna)
Vänd dem när de är gyllenbruna och när det känns som om man kan vända dem utan att de går sönder.
Här tillsammans med rysk yoghurt och hallon…
Mina var frysta så tror att det varit ännu godare om man hade haft färska.
Jag hade skinka, ost, skivat cocktailtomat och lite färsk timjan i min!
På fotot har osten inte riktigt hunnit smälta ännu men oj vad gott detta var, vattnas i munnen när jag tänker på det!
Kesoplättar är så gott 🙂
Du får gärna kommentera inne hos mig med men jag kanske är ointressant?
Ja de var verkligen goda, imorgon blir det en ny variant med senap mellan!